ΓΥΡΟΙ ΑΕΡΙΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ
Γύρος ονομάζεται το έδεσμα που αποτελείται από κομμάτια κρέατος χοιρινού, αρνίσιου, μοσχαρίσιου, κοτόπουλου, ή με κιμά - όπως το γνωστό κεμπάπ.
Το ονομά του προέρχεται από την ελληνική γύρα ή αλλιώς την περιστροφή που κάνει το κρέας στην κατακόρυφη μεταλλική σούβλα που περνιέται για να ψηθεί γύρω από τον άξονά της, με τη φωτιά στη μια πλευρά.
Τα μικρομάγαζα που άνοιξαν το 1922-1923 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μετά τον πόλεμο εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι συνταγές του γύρου εξαπλώθηκαν με την μετανάστευση ως την Αμερική και την Αυστραλία, και έτσι ο χοιρινός γύρος των Ελλήνων αποτελεί το ποιό γνωστό φαγητό σε όλο τον κόσμο.
Επιλέξτε υποκατηγορία